Tajlandia Wiza

39
2730
Wiza do Tajlandii.
Wiza do Tajlandii.

Obecnie wiza do Tajlandii nie jest wymagana dla pobytów do jednego miesiąca. Turyści wybierający się na wakacje nie muszą się przejmować o wcześniejsze wyrobienie promesy w Ambasadzie Tajlandii upoważniającej do przekroczenia granicy.

Paszport w przypadku ruchu bezwizowego, lub dłuższego pobytu wymagającego posiadanie wizy musi być ważny na minimum 6 miesięcy od dnia wylotu z Królestwa.

Zwolnienie z obowiązku posiadania wizy do Tajlandii

Obywatele z polskim paszportem podróżujący do Tajlandii w celach turystycznych, przekraczających granicę na lotniskach międzynarodowych, są zwolnieni z obowiązku posiadania wizy. Przepis ten został uchwalony 11 sierpnia 2011 roku. Turyści mogą przebywać do 30 dni na ruchu bezwizowym, na lotnisku wbijana jest 1 miesięczna pieczęć upoważniająca do przebywania w Królestwie.

30 dniowy bezwizowa pieczęć otrzymywana na lotnisku w Tajlandii.
30 dniowy bezwizowa pieczęć otrzymywana na lotnisku w Tajlandii.

Podczas przekraczania granicy urzędnik może poprosić o okazanie biletu wylotowego potwierdzającego opuszczenie terytorium Tajlandii w ciągu 30 dni od dnia przekroczenia granicy.

Istnieje też formalny wymóg posiadania środków finansowych 10000 Bahtów na osobę, 20000 Bahtów na rodzinę, w praktyce bardzo rzadko sprawdzany.

Przejścia graniczne z Tajlandią

Obywatele polscy przekraczający granice lądowe z państwami sąsiednimi Laos, Mjanma (Birma), Malezja, także są zwolnieni z obowiązku posiadania wizy, lecz pobyt będzie wynosić maksymalnie 15 dni.

Oficjalny komunikat głosi iż, od 12 września 2015 na wszystkich lądowych przejściach granicznych z Kambodżą zaprzestano wydawania wiz i stemplowania wjazdu. Oznacza to, iż bez wcześniejszego uzyskania wizy do Tajlandii turyści nie zostaną wpuszczeni do Królestwa.

Przejście graniczne Tajlandia - Kambodża.
Przejście graniczne Tajlandia – Kambodża.

Osoby wjeżdżające do Tajlandii z Kambodży muszą posiadać wizę wielokrotnego wjazdu uzyskaną w konsulacie, lub jednokrotnego wjazdu otrzymaną w ambasadzie Tajlandii na terenie Kambodży.

Sprawa ta dotyczy głównie tzw. Visa Run, polegającego na jednodniowym wypadzie do Kambodży, celem przekroczenia granicy i powrotu do Tajlandi celem uzyskania ponownie 2 tygodni albo 30 dni w zależności od kraju pochodzenia turysty. Visa runnersi nadużywali system często przekraczając granice w tym celu, rząd postanowił ukrócić ten proceder.

Jeśli jesteś po raz pierwszy, drugi i nie masz dużo pieczątek granicznych, nie powinno być problemu w uzyskaniu pieczęci 15 dniowej wracając z powrotem z Kambodży.

Nowa wiza do Tajlandii.
Nowa wiza do Tajlandii.

Update 31 grudnia 2016.

Rząd wydał nowe rozporządzenie odnośnie przekraczania granic lądowych.

Nowe przepisy odnośnie przekraczania granic lądowych.
Nowe przepisy odnośnie przekraczania granic lądowych.

Według nowych przepisów dotyczących także Polaków od dzisiaj będzie można otrzymać na granicach lądowych pieczęć 30 dniowego pobytu tylko do 2 razy w roku kalendarzowym. Pobyt będzie można przedłużyć na kolejne 30 dni w urzędzie imigracyjnym. Wyłączenie do 2 razy nie dotyczy to granic przekraczanych na lotniskach.

Nowa wiza turystyczna do Tajlandii

SETV – Single Entry Tourist Visa – wiza jednokrotnego wjazdu pozostaje bez zmian.

Wiza pojedynczego wjazdu do Tajlandii dotyczy sytuacji, gdy pobyt będzie przekraczał 30 do 60 dni. Po dwóch miesiącach, można ją przedłużyć w urzędzie imigracyjnym za 1900 THB. Jest też możliwa w specjalnych wypadkach zamiana na wizę typu Non-Immigrant, lecz zależy to od urzędnika i przedstawiania odpowiednich dokumentów. Opłata za wizę kosztuje to 120 zł w Ambasadzie Królestw Tajlandii w Warszawie.

Wymagane dokumenty do aplikacji wizy typu SETV:

– Paszport lub inny dokument podróży, ważny minimum 6 miesięcy,
– Wniosek wizowy, wypełniony w całości.
– Fotografia paszportowa wnioskodawcy (3,5 x 4,5 cm).
– Kopia biletu lotniczego lub rezerwacja biletów (do i z Tajlandii).
– Kopia rezerwacji hotelu lub innych dowodów rezerwacji zakwaterowania.
– Kopia wyciągu bankowego z ostatnich 3 miesięcy, potwierdzającego posiadanie środków finansowych min. 20.000 zł bądź dokument wydany przez bank (w języku angielskim).
– Zaświadczenie o zatrudnieniu (w języku angielskim).

Urzędnik Konsularny zastrzega sobie prawo do żądania dodatkowych dokumentów, jeśli uzna to za konieczne.

Ważność wizy do Tajlandii.
Ważność wizy do Tajlandii.

Pojedynczy wjazd musi być wykorzystany w ciągu 3 miesięcy od daty wystawienia. Po tym czasie wiza staje się nieważna. Przykładowo, możesz złożyć wniosek wizowy w ambasadzie / konsulacie w dniu 1 lutego, dwa dni później 3 lutego otrzymasz paszport z wizą wystawioną tego samego dnia. Od tego momentu do 31 maja mając niecałe 3 miesiące, dokładnie 90 dni na wjazd do Tajlandii musisz przekroczyć granicę. 1 czerwca wiza będzie już nieważna.

Formularz aplikacji wizowej do Tajlandii.
Formularz aplikacji wizowej do Tajlandii.

METV – wiza wielokrotnego wstępu do Tajlandii

Przepisy dotyczące wielokrotnego wjazdu i odpowiadającej wizy turystycznej uległy zmianie w listopadzie 2015 roku. METV – Multipe Entry Tourist Visa zastępuje wcześniejsze wizy podwójnego i potrójnego wjazdu.

Ceny wiz do Tajlandii w Ambasadzie w Polsce
Ceny wiz do Tajlandii w Ambasadzie w Polsce

METV ma zastosowanie do wszystkich narodowości turystów pragnących podróżować do Tajlandii. Wnioskodawcy mogą ubiegać się o tą wizę we wszystkich ambasadach, konsulatach generalnych i Konsulatach Honorowych na całym świecie. Opłata za złożenie wniosku wynosi 5000THB i jest ważna przez 6 miesięcy (tzn. od momentu wystawienia wizy masz 180 dni na przekroczenie granicy), długości pobytu wynosi do 60 dni na wizytę. Opłata w Ambasadzie w Warszawie 580 zł.

W zależności od tego kraju, w którym aplikujesz, Ambasada Królestwa Tajlandii zastrzega sobie prawo do odrzucenia wniosku wizowego z powodu niewystarczających dokumentów, lub też bez jasnego podania przyczyny.

Wymagane dokumenty do aplikacji wizy typu METV:

– Paszport (musi być ważny co najmniej 6 miesięcy od daty planowanego wylotu z Tajlandii).
– Wypełniony formularz wniosku wizowego.
– 2 aktualne zdjęcia paszportowe. (45mm x 35mm)
– Opłata wizowa.
– Dowód osobisty
– Formalny wyciąg bankowy pokazujący bilans 20.000 PLN.
– List od pracodawcy wnioskodawcy skierowana do Ambasady. Jeśli osoba jest samozatrudniona wymagany będzie dokument rejestracyjny firmy. Emeryci lub renciści muszą wskazać dowód świadczeń emerytalnych lub opieki społecznej.
– Kopia biletu lotniczego lub rezerwacja biletów (do i z Tajlandii).
– Rezerwacja hotelowa lub list od znajomego lub rodziny, jeśli jest planowany pobyt u nich. Jeśli podróżujesz w celach medycznych do Tajlandii, list od lekarza / szpitala w Tajlandii.

Urzędnik Konsularny zastrzega sobie prawo do żądania dodatkowych dokumentów, jak uzna to za konieczne.

39 KOMENTARZE

  1. a jak się należy przygotować z wizami w sytuacji, kiedy prosto z Bangkoku po zmianie lotniska lecę do Kambodży, a potem drogą lądową chce wrócić do Tajlandii???

  2. Tajlandia zniosła tymczasowo opłaty wizowe za jednokrotną wizę turystyczną (SETV) od 1 grudnia 2016 do 28 lutego 2017. Mam taką wizę wystawioną w Phnom Penh – żadnych problemów.
    Na stronie polskiej ambasady nie ma takiej informacji. Jest na stronie ambasady w Phnom Penh:
    Wiza turystyczna wielokrotna (METV) jest wystawiana TYLKO dla obywateli danego kraju lub rezydentów w tym kraju, tzn. mając tylko polski paszport (bez innych dokumentów) można ją otrzymać wyłącznie w Warszawie.

  3. Moi drodzy. Prosze utwierdźcie mnie w przekonaniu że dobrze myślę.

    Jadę do Bankoku tam spedzam kilka dni. Później jadę do Kambodży i po trzech dniach wracam. Wjeżdżam i wyjeżdżam drogą lądową. Mam rozumieć, że obejmuje mnie ruch bezwizowy i przy powrocie działa moja pierwsza pieczątka, czy jednak nabijana jest nowa na 30 dni? Po powrocie będę w Tajlandii jeszcze 17 dni. Łącznie od pierwszego wjazdu do wyjadu jestem 21 dni. Coś może być nie tak z wizami w związku że będę w Tajlandii?

    Z góry dzięki za odpowiedź

  4. Dzień Dobry,

    Również chciałabym się upewnić w moim przemyśleniach:

    Lecę do Bangkoku tam spędzam również kilka dni. Później jadę do Kambodży i po paru dniach wracam. Wjeżdżam i wyjeżdżam drogą lądową. Następnie z Bangkoku lecę do Singapuru i wracam do Tajlandii (jeszcze nie wiem jakim transport wybiorę). Cała podróż będzie trwać 26 dni.

    W tym przypadku za każdym razem powinnam mieć wbitą wizę 30 dniową?
    Martwią mnie trochę Informacja MSZ:
    „W przypadku przekraczania granicy Tajlandii przejściem lądowym, z ruchu bezwizowego można skorzystać dwukrotnie w ciągu roku.”

    Z góry dziękuje za odpowiedz.

    • Liczy się przekraczanie granic lądem – wg nowych przepisów maksymalnie do 2 razy w roku, więc jeśli wracasz do Taj z Kambodży masz już 1 przekroczenie na koncie i pozostanie tylko jeszcze jedno do wykorzystania w roku kalendarzowym, czyli do końca grudnia 2017 .

  5. Ja również mam pytanko odnośnie wiz a raczej jej braku: lecę we wrześniu do Taj i wymyśliłem, że będę krócej niż 30 dni bo później ruszam do kolejnych krajów drogą lądową a do Taj wrócę w marcu – mam bilet powrotny z BKK właśnie w marcu. Czy dobrze myślę, że w takim przypadku nie potrzebuję wizy do Taj ?
    Czy mogą się „przyczepić” na lotnisku, że bilet powrotny mam dopiero na marzec 2018 ?

    • Nie, nie potrzebujesz wizy, zresztą nie dostaniesz tak długiej turystycznej wielkorkotnego wstępu. Teoretycznie mogą sprawdzić czy masz bilet powrotny po wylądowaniu aby otrzymać stamp 30 dni – tzw. wyłączenie wizowe. Warto założyć byle jaką rezerwację na 1 dzień przed wylotem, wydrukować i skasować, ewentualnie pokazać na zapytania strażnika granicznego na lotnisku w Bangkoku. Biletu powrotnego na marzec 2018 nie pokazywałbym, wtedy mogą zapytać o właściwą wizę.

      • Dziękuję za odpowiedź. Chyba w praktyce nie sprawdzają powrotnych biletów a gdyby tak było to chyba patent z wydrukowaną rezerwacją nie przejdzie – to jednak nie bilet, no chyba, że uznają że to bilet 😉

  6. Dzień dobry,

    podobnie jak moi poprzednicy chciałabym upewnić się co do moich planów 🙂

    Odwiedzam Tajlandię w tym roku w okolicach listopada i chciałabym spędzić tam około 3 tygodni głównie Północ), następnie planuję Laos, Wietnam i Kambodżę i powrót do Tajlandii, tym razem zwiedzanie Południa – podejrzewam, że już wypadnie nowy rok (styczeń).

    Czy w takim wypadku przysługuje mi 2x wiza po 30 dni?

    I czy przejście graniczne Kambodża – Tajlandia jest problematyczne tylko jeśli chodzi o drogę lodową? Czy podczas przelotu również zdarzają się komplikacje?

    Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź! I dziękuję za bloga! Mnóstwo przydatnych informacji 🙂

    • Po pierwsze nie potrzebujesz wizy. Turyści przebywający max d o30 dni są zwolnienie z obowiązku wizowego i n granicy mają pieczęć. Straż graniczna może prosić o okazanie biletu wylotowego i rzadko rzadko gotówki na pobyt.

  7. Czy moge prosi o pomoc?
    Jadę razem z chłopakiem do Tajlandii od listopada do marca–> w sumie 4 miesiące.
    Jaką wizę wybrać? Do tego dochodzi jeszcze jeden problem, zakładamy ok 4 tysięcy na miesiąc dla 2 osób, czyli razem mamy około 16 tys. zł. Czy w takim wypadku możemy się ubiegać o wizę? Jak sądzisz, jak możemy rozwiązać tą problematyczną sytuację? Pozdrawiam i dziekuję za odopowiedź.

    • Aplikujesz w ambasadzie o wizę turystyczną na 2 miesiące. Po przylocie dostajesz 60 dni, po czym w urzędzie imigracyjnym przedłużasz za 1900 THB na kolejne 30 dni. Po tych 90 dniach musisz opuścić kraj, i np. jedziesz do Kambodży, Laosu, albo kup teraz bardzo tani bilet na AirAsia do Kuala Lumpur, Singapuru itp. Poleć na 1 dzień i wróć, na lotnisku z powrotem będziesz mieć stamp 30 dni.

  8. Hej Łukasz, czyli jesli dobrze rozumiem drogą lądową mozna wjechac dwa razy w roku a samolotem dowolną ilosc i za kazdym razem mogę zostac do 30 dni max? Ja mam przylot do Bangkoku 18.10 a wylot 15.12 więc jesli wylecę lub wyjadę z Taj. do Malezji, wrocę po tygodniu, zostanę w Taj. do 30 dni a potem wylecę do Kambodzy i tez wroce do Taj. samolotem bedzie ok? nie muszę ubiegac sie o wizę wielokrotnego wjazdu?

    bardzo bede wdzieczna za odpowiedź.
    pozdrawiam!

    • Tak, drogą lądową 2 razy w roku kalendarzowym i pieczęć czy na lotnisku czy przejściu granicznym będzie na 30 dni. Twój plan jest ok, pamiętaj że na granicy mogą poprosić o bilet wylotowy.

  9. Super, bilet powrotny juz mam:)
    dzieki za szybką odpowiedź, wiszę Ci pifko jak znajdziesz tajma
    pzdr i gratulacje fajnego bloga!

    • a masz jeszcze jedną najłatwiejsza opcję, po 30 dniach udajesz się do urzędu imigracyjnego i przedłużasz o kolejne 30 dni pobyt za 1900THB

  10. Dzięki za cenną wskazówkę ale nie wiele dopłacając może uda się polecieć lub przejechać atrakcyjnie cenowo do pobliskiej Malezji i coś zobaczyć niż kasę oddać do urzędu imigracyjnego 🙂 myślę o Langkawi, może d….nie urywa, różne opinie, co o tym myślisz? Zastanawia mnie tylko pogoda, czy końcówka października lub początek listopada to dobra pora czy monsun da we znaki?

  11. Witam, widzę że dyskusja wrze., mój plan to spędzić minimum 3 miesiace w tajlandi, czy wypali jesli pojadę tam bez wizy i przed upływem miesiaca bedę sobie lecial gdzies na weekend i wracał do tajlani na kolejne 30 dni. Czy nie doczepią się jesli chodzi o pieczatki i tym podobne no bo to pewnie tak dużo ludzi robi czy się mylę ?

    • Możesz tak zrobić i jeśli masz niedużo pieczątek z Tajlandii nie będą robić problemów, mogą pytać o bilet wylotowy. Poza tym pieczęć 30 dniową można przedłożyć o kolejne 30 dni razem masz 60 dni. Najlepsze rozwiązanie to wiza którą załatwisz w ambasadzie przed wylotem, turystyczna jednokrotnego wstępu na 60 dni, po tym w urzędzie imigracyjnym przedłużasz za 1900THB o kolejne 30 dni, razem masz 90 dni bez latania o innych krajów.

  12. Fajnie dzieki za odpowiedź, co do przedłużenia o kolejne 30 dni w urzędzie imigracyjnym, jakie mamy tutaj opcje, można zrobić to online lub w róznych miejscach, czy jednak stolica i osobista wizyta to jedyna opcja.

  13. Hej Łukasz czy planując dłuższy pobyt może być problem przy przekaraczaniu granicy ze względu na dużą ilość pieczątek w paszporcie mogą się do tego przyczepić i mnie nie wpuścić😔??Za około 2 lata planujemy z mężem przeprowadzkę do Tajlandii będziemy mieć stały dochód z Polski jedynym problemem jest system wizowy wiemy że na Filipinach jest łatwiej ale kochamy Tajlandię i nie wyobrażam sobie innego miejsca do zamieszkania😀Pierwsze 90 dni jest ok ale co dalej?Z góry dziękuje za odpowiedź pozdrawiam Kasia

    • Jeśli chcecie pojechać na mniej więcej 9 miesięcy możecie wyrobić sobie METV, a jeżeli dłużej to jest parę opcji np nauka języka tajskiego na wizie edukacyjnej, lub wiza biznesowa – ale to temat już na oddzielny post. Warto pomyśleć o wizie Non- Im B.

  14. Witam, jak można prosić również o pomoc :). Obecnie jesteśmy w Bangkoku, od trzech dni. Planujemy wypad do Laosu na 5 dni i powrót do Tajlandii na trzy dni i powrót do Polski. Przylecieliśmy samolotem do BKK, ale granicę z Laosem przekroczymy lądowisko, w dwie strony. Czy dobrze rozumiem że dostaniemy bez problemu nową wizę na granicy Laos – Tajlandia??

    • Technicznie mówiąc ma nie otrzymacie wizy ani na lotnisku ani na przejściu granicznym. Otrzymacie stempel tzw. visa exemption for 30 days, czyli ruch bezwizowy do 30 dni. Na granicy z Laosem nie powinno być z powrotem problemu, na wszelki wypadek miejcie przy sobie bilety wylotowe na max 30 dni od momentu przejścia do granicy.

  15. cześć 🙂 czy i ja mogę prosić autora o potwierdzenie mojego rozumienia co do zasad przekraczania granic? w listopadzie lecimy do Tajlandii. Jesteśmy w Bangkoku dwa dni, potem na 3 dni lecimy do Kambodży, po 3 dniach wracamy znów do Bangkoku i lecimy do Loasu na 8 dni, po czym znów wracamy do Tajlandii na 6 dni. Każde przekroczenie granicy odbywać się będzie samolotem. Czy to bedzie okey?

    Polska -Tajlandia
    Tajlandii – Kambodza
    Kambodza – Tajlandia
    Tajlandia – Laos
    Laos-Tajlandia
    Tajlandia-Polska

  16. Witam.

    W grudniu lecę do BANGKOKU i praktycznie zmieniam tylko lotnisko i lecę w tym samym dniu do Birmy, po 7 dniach znowu wracam do Tajlandii na około 8 dni po czym lecę do Kambodży na 4 dni i znowu wracam do Tajlandii na 3 dni po czym wracam do Polski. Czy będzie ok? Czy muszę wykupywać jakieś wizy?

    • Tak będzie OK. Potrzebujesz wizy do Birmy, najłatwiej online. Do Kambodży możesz na miejscu na lotnisku ale i też online bez problemu zrobisz.

      • Bardzo dziękuję. Wizę do Birmy już mam, do Kambodży wyrobię na miejscu, niepokoiło mnie tylko wielokrotne przekraczanie granicy tajskiej, czy nie będą mi robić problemu itp.

  17. Witam,
    Widziałam powyższe komentarze i jestem prawie pewna, że podczas mojej podróży również nie będę musiała się ubiegać o wizę, ale jednak wolę zapytać dla spokoju ducha i umysłu 🙂 przylot BKK, później opuszczamy Tajlandię na 20 dni, aby znów do niej wrócić drogą lądową w Ranong (Birma-Tajlandia). Na obu granicach zostanie nam wbity stempel na 30 dni i żadnych dodatkowych dokumentów nie będziemy potrzebowali jeśli chodzi o THA?
    Z góry przepraszam, za zawracanie głowy i pozdrawiam 🙂
    Anna

    • Teoretycznie tak, ale trzeba sprawdzić jak jest sytuacja na granicy Birmańsko – Tajskiej, przyznam w tamtych okolicach nigdy lądem jej nie przekraczałem. Zawsze latam.

  18. Czesc, a czy orientujesz sie jak to jest z wjazdem do Birmy z Tajlandii. Wiem, że jest kilka opcji m.in eVisa czy załatwienie tego w ambasadzie w BKK. Ale czy mogę kupić taka wizę na przejściu granicznym, dokladnie w MAE SOT ? I czy są jakieś ograniczenia zwiazane z podróżowaniem po Birmie ? Dzieki z gory

    • Wizę można załatwić przez Internet ale trzeba sprawdzić na jakich przejściach granicznych jest uznawana. Z tego co wiem eVisa jest respektowania na lotnisku w Yangoon i Mandalay. Przekraczając w Mae Sot niedaleko zajedziesz.

  19. No dzięki, czyli bezposrednio na przejsciu nie ma opcji kupienia wizy ? Trzeba to zrobić przed wjazdem ? Ktróre przejscie w takim razie polecasz zeby móć w miarę normalnie się poruszać i zwiedzić Birmę ?

  20. Hej, wyjeżdżam na około 40 dni to Tajlandii. Z Tajlandii (którą traktuję jako bazę wypadową) planuje polecieć na weekend do Singapuru, myślałem też o wyjeździe do Kambodży, Vietnamu, Indonezji czy Sri Lanki na weekendy (samolotem). Czy potrzeba jest mi wiza? Nie będzie problemu że w ciągu tylko 40 dni kilkukrotnie wrócę do Tajlandii? (Wszystko raczej drogą lotniczą)

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here